עו"ס, מגשרת במשפחה, יועצת זוגית מאמנת מומחית להצלחה

התקשרו עכשיו

כתבו לנו

4 דקות זמן קריאה (778 מילים)

לדבר מיניות- על מה מדברים ומתי?

 חינוך למיניות בריאה- מההורה אל הילד- סדרת מאמרים בנושא מאמר שלישי: לדבר מיניות- על מה מדברים ומתי?נשים רבות גדלות לתוך אמירה כי הן עושות סיפור מכל דבר, "חופרות", ,מסבכות את העיניינים, שהן צריכות ללמוד לשחרר ולהיות קלילות יותר. מגיל קטן מדוכא אצלן הצורך לרצות והתעקש על מה שהן רוצות וצריכות ומקבלות מסרים שעליהן להיות ממוקדות קונקרטיות יותר כמו בנים. בבגרותן הן מביעות מסרים אלו באופן מובהק דרך כניעה מיידית לרצונות הגבר, בשתיקה ובושה כלפיי הפנטזיות שלהן וחסמים גדולים כלפיי אינטימיות כתוצאה מכך. גברים לעומתן מדברים שליש מנשים במהלך חייהם, שיח על רגשות אינו בא להם בקלות לאור התרבות שבו הם גדלים , המלמדת כי שיח על רגשות הינו נשי ומביע חולשה. ולכן הם מאוד קונקרטיים וישירים יותר מנשים, הם יודעים לומר מה הם רוצים ואף עסוקים יותר בהשגת הרצונות שלהם מאשר בשיח על כך, וודאי כשמדובר על אינטימיות ומיניות. על מנת ליצור יחסים זוגיים טובים יותר הם צריכים ללמוד לומר את דבריהם בדרך מעודנת ומחשבת יותר ופחות תקיפה או טוטאלית וליצור ציר תקשורת פתוח ונעים עם הפרטנר/ית בחייהם.

כשאשר אנו מייחסים עובדות אלו לפיתוח ציר תקשורת נכון יותר אצל ילדינו, בעיקר כלפיי אינטימיות ומיניות אנו חייבים לבחון מהי האווירה בבית שבו הם גדלים בין הוריהם בנושאים אלו.

עצרו רגע וחישבו- מהם המסרים הגלויים והסמויים שאתם מעניקים לילדים שלכם בנוגע לאינטימיות ומיניות. (תנו להורים לכתוב לעצמם את המסרים שלדעתם הם מעבירים לילדים שלהם, על מנת שיראו מול עיניהם מה הם מעבירים להם הלאה)
כתבו לעצמכם את המסרים שקיבלתם בנוגע ל:
מגע
פרטיות
מרחב אישי
אינטימיות
הבאת ילדים לעולם
סקס
הנאה
יחסי הכוחות בין גבר לאישה

  1. האם מסרים אלו הם מסרים שגם אתם מעבירים הלאה לילדים שלכם?
    מה הייתם רוצים לשנות ומה לשמר?- תנו להורים לשתף.
  2. מסרים אלו הם הבסיס שהילדים שלכם מקבלים לגביי מהותה של האינטימיות.

    אז איך מחנכים למיניות בריאה? קודם כל חשוב להבין שהילדים שלנו צופים בנו על הזמן. הם רואים כיצד אנחנו מתייחסים אחד לשני, כיצד אנחנו מתייחסים לגוף שלנו, כיצד אנחנו מביעים אהבה וכיצד אנחנו מגיבים להבעת אהבה כלפינו- במלל, בהתנהגות ובמגע.האם אתם מתחבקים ומתנשקים לילד הילדים שלכם?
    האם אתם יושבים אחד ליד השני בספה?
    האם אתם מחזירים אהבה וחיבה אחד לשני?
    האם אתם סוגרים את הדלת כשאתם מתלבשים? כשאתם מתקלחים?
    |האם אתם מתקלחים עם הילדים שלכם?

    ישנן התנהגויות שמשתנות עם גיל הילד וישנן שנשארות כפי שהן. החשיבות היא שהילדים יחוו איזון בין ההורים לביניהם, שגם הם ראויים לאהבה מהם, לקבל מהם מסרים מאוזנים כלפיי פתיחות בנושא המיניות לצד יצירת גבולות ומרחב אישי ופרטי.חשוב מאוד להבין שאם אנחנו לא מעבירים להם מסרים מילוליים ברורים לגביי מיניות הם יהיו יותר ויותר מושפעים מהמסרים שהם מקבלים מהסביבה שלהם- חברים, פרסומות, טלויזיה, רשתות חברתיות...בנוסף הם ממלאים את החסר דרך מחשבות, דימיון ופנטזיה שמושפעים מאוד מכל המסרים הסמויים והחיצוניים שהם מקבלים. בדרך זו הם עלולים להתנהל דרך 3 פרמטרים:
    1. פחד - שיגורם להם להיות סגורים, מופנמים ונמנעים מהנושא.
    2. סקרנות- שתגרום להם לפרות גבולות ולעשות דברים שלא תמיד תואמים גיל רגשי, סיטואציה או הגנה פיזית.
    3. לחץ חברתי- מתוך עירעור הביטחון העצמי וערך העצמי שלהם.
    ולכן, אם חשוב לנו להעביר להם מסרים מדויקים עלינו להגדיל את מרחב ההשפעה שלנו כהורים על התפיסות והידע שלהם בנושא.כבסיס חשוב לבחון עם הילדים מה הם יודעים, מה מעניין אותם לדעת, מדוע הם רוצים לדעת את זה, מה הם חושבים שהתשובה לשאלה שלהם או לנושא עליו אתם רוצים לדבר איתם- לבחון את עולם הידע של הילד וכמובן להתחשב בהתפתחות הרגשית שלהם.

    מהם הנושאים שחשוב לדבר עם הילדים עליהם ומתי:
    1. התפתחות פיזיולוגית- כל גיל וההתפתחות הפיזית שלו. יש לידע את הילדים על השינויים שיחוו בהתאם לגיל ולסימנים שהגוף מראה. ילדה בת 5 יכולה כבר להבחין בשיער גוף שבולט אצלה יותר מאחרות. ילדה בת 10 יכולה כבר להרגיש בניצני השדיים שצומחים. חשוב להדגיש שבגיל ההתבגרות, בקירוב לגיל 10 מתחילים שינויים פיזיולוגיים רבים ולכן חשוב להדגיש את השינויים השונים הקרבים לכל נער ונערה על מנת להכינם לקראת הבאות. שיח על גודל האיבר וצורתו- השוני בין כל אחד ואחד וכל אחת ואחת.
    2. הבדלים ביולוגיים בין בנים לבנות- ממש מגיל לידה ניתן לדבר על אברי הגוף בשמם התקני ובכך להבחין שלבנים ובנות ישנם איברים שונים.
    3. איך מגיעים ילדים לעולם- הדעות חלוקות בנושא מתי ועד כמה להרחיב. אנו נגע בדרך שבה אנו מאמינים לנכון מתוך המחקרים והידע שלנו. נרחיב על כך בהמשך.
    4. חשק מיני- גיל הגן ואז שוב בגיל 14.
    5. מוכנות מינית- רגשי, פיזי ומנטאלי. גיל ההתבגרות.
    6. אמצעי מניעה- מגיל 14.
    7. מחלות מין- מגיל 14.
    8. פגיעות מיניות- מגיל לידה חשוב לדבר עם ילדים על הזכות למרחב אישי ופרטיות. נרחיב על כך בהמשך המפגשים.
    9. התמודדות עם לחץ חברתי בהקשר לאינטימיות ומיניות- מגיל הגן עם דגש חזק יותר מגיל 10.
    10. מהי אהבה בריאה- מגיל לידה הם מתבוננים ולומדים מהי אהבה בריאה, רואים מה עושה אותנו שמחים ומאושרים . חשוב מאוד מגיל הגן לשוחח איתם על מהותם של יחסים טובים דרך שיח על חברות ואפילו דרך שיח על יחסי אחים- כשהבסיס הוא כבוד, יושר, מרחב אישי, עזרה הדדית, שוויון.
איך להסביר כיצד ילדים באים לעולם?
פיתוח דימוי גוף חיובי אצל ילדים